Teadlased selgitasid välja 40 uut intelligentsusele viitavat geeni

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Intelligentsust mõjutavad pärilikkus, varane lapsepõlv, kasvukeskkond jne. Millised konkreetsed geenid viitavad aga inimese vaimsele võimekusele?

Hiljutine uuring, mis ilmus ajakirjas Nature Genetics, selgitas välja 52 intelligentsusele viitavat geeni. 40 neist ei ole kunagi varem inimese arukusega seostatud.

Intelligentsus tähendab üldist vaimset võimekust, mis hõlmab loogiliste järelduste tegemise võimet, planeerimisvõimet, ülesannete lahendamise võimet, abstraktse mõtlemise võimet, mõistetest ja keelest arusaamise võimet ja õppimisvõimet.

Uuringu juhtivautori Danielle Posthuma sõnul on nende teadustöö oluline sellepärast, sest see annab esimest korda konkreetseid vihjeid intelligentsuse bioloogilise tausta kohta. Uuringus osales 78 000 inimest. 

Lisaks intelligentsusele viitavate geenide välja selgitamisele, näitas uurimistöö ka seda, et seitsmel intelligentsusega seotud geenil oli seos skisofreeniaga, üheksal inimese kehamassiindeksiga ja neljal ülekaaluga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles