Uus rakendus WiFi-le - ruumide sisu läbi seinte 3D-pildiks skaneerimine

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Juhtmeta interneti võime läbida seinu ja ulatuda oma leviala piires pea kõikjale teeb sellest suurepärase toa üles pildistamise vahendi, teatasid saksa teadlased, vahendab Business Insider.

WiFi ühenduse loomiseks saadab iga ruuter välja mikrolaine-kiirguse, millest vaid osa jõuab vastuvõtjani (arvutini). Ülejäänud kiirgus levib vabalt ruumis, peegeldudes osaliselt ka seintelt ja toas asuvatelt esemetelt.

Nüüd on grupp saksa teadlasi mõelnud välja meetodi, mille abil saab seda sama kiirgust kasutada ära toast hologrammi ehk kolmedimensioonilise kujutise loomiseks ilma ise ruumi sisenematagi.

«Sisuliselt suudab meie meetod skännida sisse terve toa, kasutades selleks kellegi WiFi-ühendust,» ütles Business Insiderile uuringus osalenud Müncheni Tehnikaülikooli füüsikamagistrant Philipp Holl, kes lõi süsteemi algselt oma bakalaureusetööks. Koos juhendaja Friedemann Reinhardiga otsustati see hiljem avaldada ka ajakirjas Physical Review Letters.

Hetkel on tegemist veel vaid prototüübiga, kuid teadlaste sõnul on see väga paljutõotav ning tulevikus võib oodata ka juba reaalsete rakenduste loomist. Seadme täpsus on piisav, et eristada näiteks laua peal lebavat kohvitassi lauapinnast, kuid mitte selleks, et öelda, millega tegemist on. Esemete tuvastamise minimaalseks mõõduks on neli sentimeetrit.

Oma tehnoloogia testimiseks pildistati üles WiFi-ruuteri ette seatud raudrist, mille olemasolu sai läbi seina selgelt kindlaks teha.

Kuigi WiFi-signaali abil läbi seinte vaatamise tehnoloogia on juba ammu olemas, on see esimene kord, et keegi töötaks välja sellise 3D-hologrammide loomise võimaluse, kasutades selleks vaid väikseid antenne.

Potentsiaalseid rakendusi on siin hulganisti. Näiteks on töö autorite hinnangul täiesti realistlik kasutada seda tulevikus leida varemete alt ellujäänuid. Spionaažis võidakse seda kasutada näiteks inimeste kodus viibimise kontrollimiseks.

Kuidas sakslaste tehnoloogia täpselt töötab, võib lähemalt lugeda Business Insiderist või teadlaste ajakirjas Phsysical Review Letters avaldatud teadusartiklist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles