Lippmaa: globaalne soojenemine on jama

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endel Lippmaa
Endel Lippmaa Foto: Peeter Langovits

Akadeemik Endel Lippmaa sõnul kliima praegu mitte ei soojene, vaid jaheneb ning inimeste poolt õhku paisatud süsinikdioksiid avaldab sellele protsessile üks­nes tühist mõju.

Eesti Ekspressile antud intervjuus ütleb Lippmaa, et süsiniku õhkupaiskamine ühe maakera elaniku kohta on püsinud muutumatuna alates 1975. aastast, sest umbes veerand õhku jõudvast süsinikdioksiidist pärineb hoopis metsatulekahjudest Kesk-Aafrikas ja ka ekvatoriaalses Aasias, mis oma mõjult ületab kaugelt näiteks kõiki läänemaailma autosid.

Pealegi moodustab süsinikdioksiid kasvuhoonegaasidest ainult viis protsenti, kõige olulisem kasvuhoonegaas on hoopis veeaur, lisab Lippmaa.

Lippmaa sõnul mõjutab maa kliimat inimtegevusest oluliselt rohkem päike ning tegelikult toimub praegu meie planeedi aeglane jahtumine.

«Meteoroloogid saavad uuringuteks teadusrahasid ja müüakse ju ka CO2 kvoote - minu arvates saab sellega manipuleerida triljoneid eurosid,»
põhjendab Lippmaa Kliimamuutuste teema populaarsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles