Astronoomid avastasid kõige kuumema hiidplaneedi

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus Kelt-9b eksoplaneedist.
Kunstniku nägemus Kelt-9b eksoplaneedist. Foto: NASA/JPLCaltech/R.Hurt/SWNS/Scanpix

Astrononoomid avastasid hiljuti eksoplaneedi, kus valitseb teadaolevalt kõige kuumem temperatuur  – see võib küündida nimelt kuni 4300 °C kraadini. 

Avastatud planeet, millele pandi nimeks Kelt-9b, asub 650 valgusaasta kaugusel, kirjutab New Scientist. Oma nime sai planeet selle avastanud teleskoopide programmi KELT (Kilodegree Extremely Little Telescope) järgi.

Eksoplaneet Kelt-9b on kaks korda suurem, kui näiteks planeet Jupiter. See asub Luige tähtkujus ja selle avastas rahvusvaheline astronoomide rühm.

Juhtivuurija Scott Gaudi sõnul, kes on USA Ohio osariigi ülikoolist, keskenduvad astronoomid eelkõige väikeste ja jaheda temperatuuriga tähtede otsimisele, sest suure tõenäosusega tiirlevad just nende ümber elamiskõlbulikud planeedid.

Uuringu autorid otsustasid oma tähelepanu pöörata aga kuumematele ja heledamatele tähtedele, mille ümber tiirlevad ekstreemsemate oludega planeedid.

Kelt-9b on oma kõrge temperatuuri tõttu elamiskõlbmatu. Seal ei leidu ka vett. 

Enne Kelt-9b avastamist oli teadaolevalt kõige kuumem planeet WASP-33b, mille temperatuur ulatub kuni 3200 kraadini. WASP-33b asub 380 valgusaasta kaugusel. 

Teadlaste uuring ilmus ajakirjas Nature. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles