Mehed ja naised on aja jooksul muutunud näost sarnasemaks

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolju.
Kolju. Foto: SCANPIX

USA Põhja-Carolina ülikooli teadlased uurisid mitutsadat Hispaaniast ja Portugalist viie sajandi jooksul leitud inimkoljut. Uuring näitas, et meeste ja naiste näo koljuluude erinevus on aja jooksul vähenenud.


Teadlased uurisid enam kui kahtsadat 16.-20. sajandi Hispaaniast pärinevat pealuud ning umbes viitkümmet möödunud sajandi Portugalist pärinevat pealuud. Nad avastasid, et võrreldes 16. sajandiga on tänapäevaste meeste ja naiste koljuluud vähem erinevad, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Teadlased leidsid ka, et kuigi iseärasused on Hispaanias aja jooksul mõlemal sugupoolel muutunud, siis naiste puhul on muutused olnud eriti märkimisväärsed. Näiteks on praeguste hispaanlannade nägu 16. sajandi hispaanlannade omast palju suurem. Erinevus võib tuleneda paremast toitumisest või keskkonnateguritest.

Teadlased pöörasid erilist tähelepanu meeste ja naiste koljude strukturaalsetele erinevustele, sest Rossi sõnul võimaldab see koljuluude iseärasuste abil kindlaks määrata, kas leitud säilmed kuulusid mehele või naisele. Eriti oluline on see juhul, kui leitakse ainult osaliselt säilinud skelett.

Rossi sõnul saab teadmisi rakendada vanemate säilmete kirjeldamisel, sest uuring näitas, et sugudevahelised erinevused võivad aja jooksul muutuda ning seetõttu võib 20. sajandi standardite rakendamine ajalooliste säilmete uurimisel anda eksitavaid tulemusi.

Uuringut juhtinud Põhja-Carolina ülikooli antropoloogia professori Ann Rossi sõnul võimaldab erinevates piirkondades elanud inimeste koljuluude iseärasuste parem mõistmine meil säilinud luustikelt rohkem informatsiooni koguda või isegi aidata säilmete põhjal isikut tuvastada.

Uuring avaldatakse ajakirjas Forensic Science International.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles