Merevaigust leiti saja miljoni aasta vanune linnupoeg

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Meil ei ole kriidiajastust (145-65 miljonit aastat tagasi) fotosid, pilte ega koopamaalinguid, kuid õnneks on meil nüüd merevaigus säilinud linnupoeg, kes elas meie planeedil koos dinosaurustega umbes sada miljonit aastat tagasi. 

Merevaigust on leitud varemgi põnevaid asju: lülijalgseid, dinosauruse sabasulgi jne, kuid kunagi varem ei ole päevavalgele tulnud ühtegi nii hästi säilinud lindu, kirjutab National Geographic.

Linnupoeg kuulub alarühma Enantiornithes, mille esindajad surid koos dinosaurustega välja umbes 65 miljonit aastat tagasi. Sellepärast on leid eriti oluline.

Birma merevaigukaevandusest ei ole kunagi varem nii terviklikul kujul fossiili leitud – säilinud on nimelt pool linnupoja kehast. Uuringu autorid arvavad, et lind oli merevaiku lõksu langemise hetkel maksimaalselt nädala vanune. 

Uuring ilmus ajakirjas Science Direct. Uuringu autorid teatasid eelmise aasta lõpus, et nad leidsid merevaigu seest ka dinosauruse saba. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles