Ebatavaline nähtus: kosmosesse saadetud lameussile kasvas kaks pead (1)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Junji Morokuma/Allen Discovery Center at Tufts University

Teadlased tegid lameusside peal hiljuti huvitava eksperimendi. Nad saatsid ussid nimelt rahvusvahelise kosmosejaama pardale.

Kui lõigata lameuss mitmeks erinevaks tükiks, kasvab igast osast niiöelda eraldiseisev isend oma saba ja peaga, kirjutab Live Science. Teadlased tahtsid näha, kuidas mikrogravitatsioon ehk kaaluta olek ja kõikumised maa magnetväljal seda võimet mõjutavad.

Nende laiemaks eesmärgiks oli näha, kuidas mõjutab pikaajaline kosmoses viibimine rakkude aktiivsust.

Selleks saadeti lameussid viieks nädalaks rahvusvahelise kosmosejaama ISS pardale. Mõned neist olid amputeeritud pea ja/või sabaosaga, teised mitte.

Kõige märkimisväärsem asi, mis amputeeritud lameussidega kosmoses juhtus oli see, et ühele neist kasvas kaks pead. Uuringu ühe autori Michael Levini sõnul ei juhtu selline asi lameussidega tavalises keskkonnas mitte kunagi.

Kui teadlased lõikasid talt mõlemad pead ära, tekkisid need mõne aja pärast jälle tagasi. Seega muutus oli püsiv. 

Lameussidel ja kosmoses viibivatel astronautidel ei pruugi olla palju sarnasusi, kuid uuringuautorite sõnul on nähtus siiski huvitav ja näitab, et kosmoses viibimine mõjutab organismi rakke ja mikroobide kogukondi. 

Uuring ilmus ajakirjas Regeneration.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles