10 lõbusat punkti 17. sajandi Tallinna kooliseadusest

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Liivimaa kuninglik Tallinna kooliõigus avaldati 10. aprillil 1600. aastal.
«Liivimaa kuninglik Tallinna kooliõigus avaldati 10. aprillil 1600. aastal. Foto: Tallinna linnaarhiiv

Tänapäeva koolilaste arvates on kord liiga karm – kool algab liiga vara, kodutöid on palju jne. Võrreldes neljasaja aasta taguse ajaga on tegelikult asi aga palju leebemaks muutunud. 

17. sajandil andis Tallinnas algharidust Toompeal asunud toomkool ja all-linnas raele alluvad linnakoolid – poistekool ja tütarlastekool, kirjutab Tallinna linnaarhiiv oma blogis.

Poistekool, mis 1590. aastast oli 5-klassiline, tegutses ilmselt Oleviste koguduse juures. Poistekooli rektor ja õpetaja, hilisem Oleviste koguduse õpetaja Heinrich Vestring pani 1600. aastal kirja ilmselt tema enda koostatud ja Tallinna rae poolt kinnitatud kooliseaduse: «Liivimaa kuninglik Tallinna kooliõigus, avaldatud 10. aprillil 1600 pärast Kristuse sündi».

See on varaseim teadaolev kooliseadus Eestis, mis kehtis Tallinnas veel ka 18. sajandi algul. Seaduses oli 36 punkti, esitame näitena mõned neist:

2. Suvel peavad nad [õpilased] enne kella kuut koolis olema, talvel aga hommikul enne kella seitset, pärast lõunat aga enne kella 12.

3. Enne kooli tulekut peavad nad pea kammima, käed ja näo pesema, küüned, kingad ja kõik riided ära puhastama.

Koolis

4. Need [õpilased] kes enne kella löömist kooli tulevad, ei tohi lobiseda, kisada ja ringi tormata, vaid peavad ilusasti vaikselt istuma, oma õppetükke kordama ja lugema.

9. Kui õpetaja loeb, ei tohi keegi millegi muuga tegelda, keegi ei tohi naerda, nalja teha, igaüks peab selle eest hoolt kandma, et ta [sel ajal] ei mõmiseks, sahistaks, lobiseks, ega magaks.

Ka tänaval

26. Suvel peavad nad [õpilased] hoiduma külmas vees suplemisest, talvel jää- ja lumepallide loopimisest.

33 [Õpetaja] ei tohi kedagi viha või muude isiklike tundmuste ajel hinnata, vaid peab seda tegema tõsisel ja tuntud ja arusaadaval põhjusel.

Järelvaataja ametis

34. /…./ Kolmapäeviti ja laupäeviti [peavad järelvaatajad] vitsad valmis seadma ja need õpetajatele nende kooli tulles kätte andma.

Kooliteenija ametis [mõeldud on õpetajaid]

34. Kooliõpetus ei tohi sarnaneda piinamisele, vaid peab olema nagu isalik kasvatus, mistarvis õpetaja peab kooli kaasa võtma oma isaliku hinge ja poistega ettevaatlikult ringi käima nagu isa oma lapsukestega.

35. Kui ta vastavalt sellele toimib, siis tunneb ta ära ja teeb vahet, kes on andekas ja kes kõva peaga, kes hoolas, kes laisk, kes kombekas ja kes kasvatamatu.

43. Kõiki kahtlasi kohti, avalikke kõrtse ja kahtlasi seltskondi tuleb vältida.

Tervikuna on 1600. aasta Tallinna kooliseadus avaldatud Tallinna ajaloo lugemikus, dokument nr 53.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles