Rooma katakombist leiti 1600 aasta vanused seinamaalingud

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seinamaaling, kus on kujutatud troonil istuvat Jeesust.
Seinamaaling, kus on kujutatud troonil istuvat Jeesust. Foto: Antonio Masiello/AGF/SIPA/Antonio Masiello/AGF/SIPA

1600-aasta vanuseid seinamaalinguid ei avastata just tihti. Rooma all olevas katakombis see aga hiljuti juhtus. 

Iidsed San Domilla katakombid asuvad keerukate tunnelite labürindis, otse Igavese Linna ehk Rooma all, kirjutab Live Science. Uurijad tegid seal alles ühe märkimisväärse avastuse  – päevavalgele tulid nimelt muljet avaldavad freskod ehk seinamaalingud.

Katakomb avastati juba 400 aastat tagasi, kuid maalingud tulid tänu laserpuhastusmeetodile päevavalgele alles nüüd. Katakombi eesruumis asuval seinamaalingul on kujutatud troonil istuvat Jeesust koos apostlitega. Hauakambris asuval pildil aga sinna maetud jõukast soost teravilja kaupmeest.

Arheoloogi sõnul, kes on seinamaalingute leiuga seotud, said hauakambreid endale lubada vaid jõukad perekonnad. Seda, et ka hauakambri omanik oli rahakas, kinnitab seinamaaling. Mees kannab pildil nimelt rikkalikult kaunistatud tuunikat. «Ta oli sotsiaalsel- ja tööalasel redelil ilmselt üsna kõrgel,» julges arheoloog arvata.

Antud piirkonnas ootavad veel paljud seinamaalingud avastamist ja puhastamist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles