Küsimus ajaloost: millal mainiti sõna Tallinn esmakordselt kirjas? (4)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tallinna linnaarhiiv

Tallinn ehk toonane Reval sai linnaõigused 1248. aastal. Aga millal mainiti Tallinna nime esmakordselt kirjasõnas?

Esimene säilinud sidus eestikeelne ilmalik tekst on Tallinna eestlaste truudusvanne Liivimaa ordumeistrile Hermann von Brüggeneyle 1536. aastal. Tekstis esineb esmakordselt kirjapanduna Tallinna eestikeelne nimetus (tallyna), kirjutab Tallinna linnaarhiivi blogi. 

Teksti on üles kirjutanud raesekretär Johann Sulstorp. Eestikeelsele tekstile järgneb saksakeelne tõlge teise käekirja ja teise tindiga. 

Hermann von Brüggenei oli Saksa Ordu Liivimaa meister 1535–1549. Tallinna saabus ta truudusvannet vastu võtma 1. veebruaril 1536. aastal. Ordumeister saabus suurema ordukäsknikest kaaskonnaga ja umbes 30 kurjategijaga.

Vana kombe kohaselt said kurjategijad, kellel õnnestus koos ordumeistriga linna tulla, amnestia. Ordumeistrile korraldati raekojas pidulik ja suurejooneline pidusööming, kus osales 700 inimest. Raekoja platsil korraldati rüütliturniir, mis lõppes verise lööminguga aadlike ja linnakodanike vahel. Külaskäigu auks vermiti Tallinna kuldtaaler (medalitaoline kinkemünt).

Lisaks linnakodanikele (kelle truudusvanne mingil põhjusel pole kodanikeraamatusse kantud), pidid uuele maaisandale truudust vanduma ka mittesakslased (peamiselt eestlased), kes olid linna teenistuses. Selle vande andmisel peeti ilmselt oluliseks, et see oleks tõotajale mõistetavas vormis.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles