Austraalia tiigermaod jäävad pimedaks

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiigermadu Austraalias
Tiigermadu Austraalias Foto: Vida Press

Paljudel Austraalias elavatel tiigermadudel on peavigastused ning iga kümnes on jäänud pimedaks, kuid ometi ei ole neil toidu leidmisega raskuseid.

Lõuna-Austraalias elavad tiigermaod peavad iga päev toidu nimel pidama tõsist võitlust, mis on mitmed neist ka pimedaks jätnud. Ometi on maod end mõnusalt täissöönud ja otsest ohtu nende elule peavigastustest ei teki, vahendab BBC.

Maod elavad hõbekajakate koloonia lähistel ning roomajate lemmikeineks on just nende lindude vastsündinud pojad. Kuna hõbekajakad munevad aasta läbi, on madudel pidevalt värske liha toidulaual olemas.

Kajakad aga ei taha oma poegadest niisama loobuda ja oma tugevate ja teravate nokkadega ründavad nad pidevalt madusid. Nad oskavad sihtida ka pead, mistõttu saavad paljud maod peavigastusi ja iga kümnes jääb ilma nägemisest.

Kuna tiigermaod suudavad oma harulise keelega erakordselt hästi lõhnu tunnetada ei jää nad aga nälga. Need maod tunnetavad keele mõlema haruga lõhnasid erinevalt ja saavad aru, kummale poolele on lõhn lähemal. Seetõttu suudavad nad ka kajakapesad edukalt üles leida siis, kui neil nägemisvõime puudub.

Kui madu on aga pesa juba üles leidnud, ei ole kajakapojal enam pääsu ja madu saab taaskord kõhu täis süüa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles