Pingviinid on ülekuumenemisohus

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuningpingviinid võitlevad palavusega
Kuningpingviinid võitlevad palavusega Foto: Vida Press

Pingviinid on harjunud elama külmakraade kannatades ja peavad seda meeldivaks keskkonnaks, nüüd aga on temperatuur tõusnud juba üle 15 soojakraadi.

Kuningpingviinid on aktiivsed ka suvekuudel, mistõttu peavad nad rinda pistma 17 kraadise soojusega. Selliste kraadidega ei ole nende keha harjunud ja ka nende karvkate ei ole selle jaoks mõeldud, mistõttu on pingviinid tõsises ülekuumenemisohus, vahendab BBC.

Iga liigne pingutus, mida pingviinid teevad, võib viia keha ülekuumenemiseni. Selleks, et veidigi jahutust saada viskavad pingviinid end kõhuli ja sirutavad jalad välja, et külm õhk neid veidigi jahutaks.

Väikestel pingviinipoegadel on risk aga veelgi suurem. Nende keha katab paks, talvekuudeks mõeldud, beebikasukas, mille jahutamiseks nad isegi ujuma veel minna ei saa, sest selleks on vanust liiga vähe ja oskusi napib.

Pingviinipojad leiavad jahutust väiksematest jõgedest, kus hetkeks jahe vesi ka keha maha jahutab. Lisaks leiavad pingviinid endale sageli väikese spaa ehk mudaaugu, kus ringi püherdades samuti veidi parem hakkab.

Täiskasvanud pingviinid seavad sageli sammud aga ookeani poole ja käivad ujumas, et kuumusega paremini toime tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles