Juno tegi esimesed lähipildid Jupiteri suurest punasest laigust (1)

Kaur Maran
, Atlas.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku kujutis Juno uurimisalusest Jupiteri taustal.
Kunstniku kujutis Juno uurimisalusest Jupiteri taustal. Foto: NASA

10. juulil läbis Juno edukalt oma kuuenda teadusliku möödalennu hiigelplaneedist, mille käigus sai esmakordselt lähiinfot ka selle kuulsaima maastikunähtuse kohta, teatas NASA.

16 350-kilomeetrise läbimõõduga Suur Punane Täpp on pea sama suur kui kogu meie planeet.
16 350-kilomeetrise läbimõõduga Suur Punane Täpp on pea sama suur kui kogu meie planeet. Foto: NASA

Möödalennu käigus olid sisse lülitatud kõik Juno teadusuuringute instrumendid, mis kogusid hulga uusi andmeid, mille analüüsimine toob uusi teadmisi Päikesesüsteemi suurima planeedi kohta. Praegu toimub piltide Maale edastamine ligi miljardi kilomeetri kauguselt ning lähipäevil võib oodata toorpiltide avaldamist.

«Inimesed üle maailma on juba mitu põlvkonda imetlenud Suut Punast Laiku. Nüüd saame esmakordselt näha, kuidas see lähedalt välja näeb,» ütles Juno juhtivteadur Scott Bolton.

Kõige lähemas asendis oli Juno planeeti katvate pilvekihtide ülaosast 3500 kilomeetri kaugusel, Suure Punase Laigu kohale jõudmise hetkel oli kõrguseks juba 9000 kilomeetrit.

Jupiteri Suur Punane Laik on 16 000-kilomeetrise läbimõõduga tormisilm, mida vaadeldi esmakordselt 1830. aastal. Teadlaste hinnangul on ta eksisteerinud juba 350 aastat, kuid tänapäeval on tormisilm vaikselt kokku tõmbuma hakanud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles