Kuu pinnalt korjatud tolm läheb oksjonil suure rahasumma eest müügile

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene kosmosemissioon Kuule 1969. aastal.
Esimene kosmosemissioon Kuule 1969. aastal. Foto: Mary Evans Picture Library/Scanpix

Pea viiskümmend aastat tagasi toimus kosmosemissioon, mis viis inimesed esimest korda Kuu pinnale. Astronaut Neil Armstrongi poolt kaasa võetud kuutolm läheb nüüd ilmselt mitme miljoni dollariga oksjonil müügiks. 

Väikese koti hinnaks, mis sisaldab endas kuutolmu ja pisikesi kivitükke, on hinnanguliselt kaks kuni neli miljonit dollarit, kirjutab The Guardian.

Oksjonil, mis korraldatakse esimese kuureisi 48. aastapäeva puhul, läheb müügiks veel teisigi asju – näiteks Neil Armstrongi tehtud foto Kuu pinnal, kus on peal tema kaasmeeskonnaliige Buzz Aldrin. See läheb arvatasti müügiks umbes 4000 dollariga.

Inimesel, kes ostab endale kotikese kuutolmu ja kivikestega, tuleb arvestada aga sellega, et kuutolmu sisse hingamine on väga ohtlik. See võib tekitada nii hingamisteede põletikke kui soodustada vähi tekkimist. Vähemalt sellisele järeldusele jõudis rahvusvaheline uurimisrühm paar aastat tagasi, kirjutas ERR Novaator 2012. aastal.

Põhjus peitub kuutolmu koostises. Kuutolm ehk regoliit sisaldab nimelt klaasjaid osakesi, mis on tekkinud iidsete kokkupõrgete käigus. Meteoriidid pommitasid kuu pinda, kuni kivimid sulama hakkasid.

Isegi kõige peenemad tolmuosad on üllatavalt teravate servadega ja tekitavad inimesele tõsiseid nahakahjustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles