Gripp võimaldab kopsupõletikul levida

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripiviirus.
Gripiviirus. Foto: Novartis

Teadlase väitel on kopsupõletikku ja meningiiti põhjustavad bakterid võimelised levima ainult siis, kui inimesed grippi on nakatunud.


Uurimistulemused võivad mõjutada gripipandeemiate ohjeldamist ning aidata vähendada pneumokokk-infektsiooni esinemist haiguse suhtes vastuvõtlikumatel väikelastel, vahendas Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Pneumokokk on bakter, mis harilikult elab ohutult ninaõõnes ning kuni 80 protsendil väikelastel on see bakter ninas olemas. Samuti on teada, et kui pneumokoki bakterid on inimese organismi koloniseerinud ja inimene nakatub gripiviirusesse, siis on bakterite levik keha teistesse osadesse tõenäolisem ning võib põhjustada selliseid eluohtlikke infektsioone, nagu kopsupõletik, veremürgitus või meningiit.

Kõige haavatavamad on nende sekundaarsete bakteriaalsete infektsioonide poolt väikelapsed, eakad ja nõrga immuunsussüsteemiga inimesed. Hollandi Nijmegeni ülikooli teadlase Dimitri Diavatopoulose sõnul on pneumokoki kandumiseks ühelt inimeselt teisele vaja gripiviirusesse nakatumist.

Diavatopoulose uuringu tulemused näitasid, et hiirepoegade puhul pidid kõik hiired olema grippi nakatunud, et bakterid saaks hõlpsalt ühelt isendilt teisele levida. Bakterite levikut hiirte seas aitas tõhusalt vältida gripiviiruse infektsiooni blokeerimine.

Diavatopoulose väitel aitab viirusnakkus kopsupõletiku levikule kaasa mitmete tegurite ühise mõju kaudu. Arvatavasti suurendab gripiviirus bakterite poolt koloniseeritud inimeste ninas bakterite hulka ning muudab samas bakterite poolt koloniseerimata inimesed pneumokokk-infektsiooni suhtes vastuvõtlikumaks.

Diavatopoulos usub, et kliiniliselt on oluline ja vajalik mõista, milline on viirusnakkuste mõju bakteriaalsete patogeenide arengule ja levikule. Kui me teame, et gripiviirus ning võimalik, et ka teised hingamisteede viirused, võimaldavad pneumokoki edasikandumist, siis nende viiruste sihikule võtmine võib aidata luua uudse ravistrateegia pneumokoki põhjustatud haiguste vähendamiseks.

See on oluline gripipandeemiate puhul, kui suur osa elanikkonnast on gripiviirusega nakatunud. Uurimistulemused on eriti olulised aga lasteasutuste jaoks, sest kuni 80 protsenti lastest on asümptomaatilised pneumokoki edasikandjad ning tõsiste infektsioonide, nagu kopsupõletik või meningiit, suhtes kaitsetumad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles