Jäämees Ötzi kirve päritolu viitab ulatuslikule eelajaloolisele kaubandusvõrgule

Kaur Maran
, Atlas.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rekonstruktsioon jäämees Ötzist.
Rekonstruktsioon jäämees Ötzist. Foto: Andrea Solero/AFP/Scanpix

Euroopa kuulsaima muumia tööriistade uuringu tulemused viitavad iidse kaubandusvõrgustiku olemasolule, kirjutab ScienceNews.

1991. aastal avastatud Ötzi on üks maailma kuulsamatest inimjäänustest, kuna Itaalia alpide jahe kliima oli teda säilitanud nii täielikult, et säilmete põhjal on juba rekonstrueeritud nii ta dieet, hääl kui ka DNA. Nüüd aga tuleb välja, et surnukeha juures olnud kirve vask pärines Alpides ligi 500 kilomeetrit tänapäeva Toscana piirkonnast.

Kas Ötzi sai kirve endale valmiskujul või tegi ta tera kätte kaubeldud vasest ise, ei ole veel teada, kirjutavad Padua Ülikooli teadlased ajakirja PLoS One juulikuu numbris.

Peamiselt vasest tehtud kirves sisaldab muu hulgas ka väikestes kogustes pliid, arseeni ja hulka teisi keemilisi ühendeid, mistõttu olid teadlased varem oletanud, et kirve pea materjal pidi pärinema Ötzi leiukohast ligikaudu 100 kilomeetri kaugusel asuvatest maardlatest. Uus analüüs tehti aga peenemate meetoditega, mis võtsid arvesse ka metallide isotoopset koostist ning nüüd näib, et metallid pidid pärinema hoopis mitusada kilomeetrit kaugemalt.

On teada, et Ötzi surma ajal ligi 5300 aastat tagasi oli vase tootmine Itaalias juba korralikult välja arenenud, seda eriti poolsaare keskosas. Kirve päritolu tuvastamine on nende hinnangul kinnituseks, et juba tollal olid piirkonnas olemas ulatuslikud kaubandusvõrgustikud, mis võimaldasid vasel jõuda Toscanast Alpidesse.

Uuring «Long-distance connections in the Copper Age: New evidence from the Alpine Iceman’s copper axe» ilmus ajakirjas PLoS One.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles