Elon Musk on SpaceXi Marsi-plaane ümber mõtlemas (1)

Kaur Maran
, Atlase vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku kujutis SpaceXi Red Dragonist Marsil.
Kunstniku kujutis SpaceXi Red Dragonist Marsil. Foto: /AP/Scanpix

Kosmosefirma esimeseks Marsil maanduvaks raketiks mõeldud Red Dragoni kasutamine jääb ära, samal ajal on Musk aina enam tähelepanu pööramas Hyperloop’i arendamisele, kirjutab New Scientist.

Red Dragoni Marsi-plaanid kuulutati ametlikult välja möödunud aastal, kui SpaceX teatas, et praegu Rahvusvahelise Kosmosejaama teenindamiseks kasutatava raketi mehitamata Marsi-missioon saab teoks juba 2018. aastal. Veebruaris lükati plaanid edasi 2020. aastasse ning nüüd näib, et Red Dragoni Marsi-käik võib üldse ära jääda.

Meelemuutusest teatas Musk Washington DCs toimunud kosmosekonverensil. Põhjusena tõi ta välja, et Red Dragoni külgedel paiknevad vastutõuke-mootorid ei pruugi olla Marsi maastiku jaoks õige tehnoloogia – edu tõenäosus on suurem, kui kasutada hoopis langevarje. Arvestades, et tulevikus peaks sama tehnoloogiat kasutatama ka mehitatud missioonide jaoks, tekivad siin ka tõsised turvakaalutlused.

Nüüd plaanib SpaceX Muski kinnitusel juba uut raketti, mis oleks Red Dragonist väiksem ja odavam. Uue masina esmatutvustust võib oodata septembris. Red Dragoni puhul oli üheks probleemkohaks ka rahastus – seniajani ei ole avalikult teada, kuidas Musk suurejoonelist projekti finantseerida plaanis. Uue raketi arendamise üheks eelduseks on aga, et sellega saaks läbi viia nii Maa orbiidi tegevusi kui ka Marsil vajalikku.

Dragoni seeria rakettidega plaanitakse lähiaastatel arendada Rahvusvahelise Kosmosejaama teenindamist Ameerika pinnalt.

Kosmoseprogrammi ühe osa peatamine langeb aga ajaliselt kokku Muski teise firma, naljatlevalt nimetatud Boring Company (igav kompanii) plaaniga hakata siiski arendama USA suurlinnade all Hyperloop’i transpordisüsteeme. See on mõneti tähelepanuväärne, kuna pärast Hyperloopi algse kontseptsiooni välja töötamist teatas Musk avalikult, et ei hakka arendustööd tegema, kuna tahab keskenduda kosmoseasjadele, ning annab tehnoloogia kõigile vabalt kasutatavaks.

Kuna maa-aluse Hyperloopi ehitamine nõuab lisaks muule ka keerukaid ehitusoskusi, põhjendabki Musk sellele taas tähelepanu pööramist ehituse õppimisega – suurte tunnelite kaevamine olla Marsi-koloonia rajamiseks olemuslikult vajalik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles