TÄNA AJALOOS ⟩ Sõlmiti Vene vägede Eestist välja viimise leping (4)

teadus.postimees.ee
Copy
26. juuli 1994 Kremlis. Lennart Meri ja Boriss Jeltsin on just äsja allkirjastanud Vene vägede Eestist välja viimise leppe ehk nn juulilepingud.
26. juuli 1994 Kremlis. Lennart Meri ja Boriss Jeltsin on just äsja allkirjastanud Vene vägede Eestist välja viimise leppe ehk nn juulilepingud. Foto: Toomas Volmer

Täna, 29 aastat tagasi kirjutasid Eesti president Lennart Meri ja Venemaa president Boriss Jeltsin alla Vene vägede Eestist välja viimise kokkuleppele ehk juulilepetele. 

1994. aasta mais teatas Venemaa kaitseminister, et vägede väljaviimist ei lõpetata ning juhul, kui Eesti ei täida Venemaa nõudmisi, tuuakse vägesid veel juurde. 

Sama aasta juulis kirjutati lepetele siiski aga alla. Juulilepetega said Vene sõjaväepensionärid sotsiaalsed tagatised. Lepiti ka kokku, et Vene vägede Eestist väljaviimise tähtaeg on 31. august 1994. 

26. juuli sündmused Eestis: 

1802 – Eestimaa rüütelkonna maapäev vastu võttis Tallorahwa Seaduse ehk regulatiivi algusega «Iggaüks...», millega talupoeg sai vallasvarale omandiõiguse ja talukoha põlise kasutamise õiguse jätkusuutlikul talupidamisel. Otsustati asutada valla- ja kihelkonnakohtud.

1931 – avati Lohusuu lahingu mälestussammas

1940 – avaldati esimene riigistamisnimistu, kus oli märgitud 103 panka ja 487 tööstusettevõtet.

1944 – Nõukogude väed vallutasid Narva, algas II maailmasõja Sinimägede tõrjelahing pealetungivate Nõukogude vägede ja Saksa armee rahvusvaheliste üksuste vahel.

1978 – Karl Vaino sai EKP Keskkomitee esimeseks sekretäriks, vahetades välja Johannes Käbini, kellest sai ENSV Ülemnõukogu Presiidiumi esimees.

1994 – Moskvas sõlmiti Eesti presidendi Lennart Meri ja Venemaa presidendi Boriss Jeltsini vahel nn. Juulilepped.

Ja maailmas: 

811 – Pliska lahing, Bütsantsi suurimaid sõjalisi kaotusi.

1139 – pärast Ourique lahingut sai Portugal Leóni kuningriigist sõltumatuks, esimeseks kuningaks kuulutati senine Portugali krahv Afonso Henriques.

1581 – Madalmaade põhjaprovintsid kuulutasid end Hispaaniast sõltumatuks.

1847 – Libeeria kuulutas välja iseseisvuse.

1887 – Ludwig Zamenhof avaldas esimese esperantokeelse raamatu.

1891 – Prantsusmaa liidendas Tahiti.

1908 – USA-s loodi Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI).

1936 – teljeriigid otsustasid sekkuda Hispaania kodusõtta.

1947 – USA-s loodi Luure Keskagentuur (CIA).

1956 – Egiptuse president Gamal Abdel Nasser natsionaliseeris Suessi kanali.

2005 – NASA jätkas kosmosesüstiku lende, kui pärast kosmosesüstik Columbia katastroofi startis Kosmosesüstik Discovery missioonile STS-114

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles