TÄNA AJALOOS ⟩ Eesti valitsus saatis laiali mässule tõusnud väesalga (6)

teadus.postimees.ee
Copy
Lullapää jäägrite maja
Lullapää jäägrite maja Foto: Ain Protsin/Postimees/Scanpix

1993 – Valitsus otsustas Läänemaa Vabatahtliku Jäägrikompanii allumatuse ja põhiseaduse vastase tegevuse pärast laiali saata.

Jäägrikompanii oli 1993. aastal Asso Kommeri poolt asutatud üksus, mille tegevus tõi endaga kaasa ühe taasiseseisvunud Eesti Vabariigi suurema sisepoliitilise sõjaväelise konflikti. Juuli alguses sai kompanii käsu asuda Läänemaalt Pullapäält ümber Paldiskisse, kus asusid veel NSV Liidu väeosad. Seepeale pöördus Kommer peaminister Mart Laari poole ning kurtis Paldiski olmetingimuste üle.

Kaebusele järgnenud päeval vabastas kindral Einseln Kommeri kompanii ülema kohalt, too aga keeldus korraldusele allumast. Jäägrid jäid talle truuks ning 25. juulil astus kogu kompanii Eesti riigi kaitsejõudude koosseisust välja.

Olukord eskaleerus 27. juulil, kui valitsus kogu üksuse ametlikult laiali saatis. Jäägrid keeldusid korraldusele allumast ning lahkusid järgmisel päeval Paldiskist Pullapääle. Jägalasse saabusid Võrust soomukid ja kuperjanovlased. Järgmistel päevadel kogunes Pullapääle jäägrite poolehoidjaid, kaitseliitlasi ja naisi, aga ka Kuperjanovi pataljon. Pingetest hoolimata õnneks tulistamiseks ei läinud ning kriis lahenes rahumeelselt.

Küll aga jätkusid järgnenud kuudel Kommeri seadusvastased tegevused, mille käigus jõudis ta ka tulistada komissar Koit Pikarot. Hiljem mõistis kohus Kommeri kuueks aastaks ja kuueks kuuks vangi. Ametlik vanglakaristus oleks pidanud lõppema 2000. aastal, kuid mees vabanes 2 aastat varem.

27. juuli sündmused Eestis:

1896 – avati Väikese väina tamm.

1931 – kell 17 süttis välgulöögist Oleviste kiriku tornikiiver. Kustutustööd lõppesid alles järgmisel päeval.

1934 – Vabariigi Valitsus vabastas ametist Kuressaare linnapea Aleksander Lepiku.

1952 – Helsingi olümpiamängudel võitis Johannes Kotkas klassikalises maadluses kuldmedali.

1993 – Valitsus otsustas Läänemaa Vabatahtliku Jäägrikompanii allumatuse ja põhiseaduse vastase tegevuse pärast laiali saata.

Ja maailmas:

1720 – Granhamni lahing Rootsi ja Venemaa vahel.

1794 – arreteeriti Maximilien Robespierre.

1839 – Hiina ja Suurbritannia vahel puhkes oopiumisõda.

1841 – suri vene luuletaja Mihhail Lermontov.

1924 – Pariisis lõppesid VIII olümpiamängud. Eestlastest võitsid kuldmedali Eduard Pütsep maadluses, hõbemedali Alfred Neuland tõstmises ning pronksmedalid Aleksander Klumberg kümnevõistluses, Roman Steinberg maadluses, Harald Tammer ja Jaan Kikkas tõstmises.

1953 – Panmunjomi piiripunktis sõlmiti Korea sõja lõpetanud relvarahu.

2012 – Londonis avati 2012. aasta suveolümpiamängud.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles