Mis juhtuks, kui päike kustuks terveks nädalaks või isegi kuuks? (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pacific Press/Pacific Press/Sipa USA

Briti meteoroloogid analüüsisid 2015. aasta päikesevarjutuse andmeid ning selgus, et mõne minuti jooksul, mil päikesekiiri polnud, langes nii tempertuur kui ka tuule kiirus. Mis juhtuks aga, kui päike kustuks terveks päevaks, nädalaks või veelgi kauemaks ajaks?

Kui päikesevalgus kaoks umbes pooleks tunniks kõikjal maakeral, langeks temperatuur mõne kraadi võrra, kirjutab augustikuu Imeline Teadus. See ei omaks hiljem aga erilist mõju. 

Kui päike kaoks umbes päevaks, sarnaneks see pika ööga. Ülemaailmses mastaabis ei omaks see eriti suurt tähtsust, kuid mõnda piirkonda võib see väga mõjutada. Külm võib teha kahju saagile, maksta elu lageda taeva alla jäänud inimesele jne. 

Kui maa oleks terve nädala päikeseta, võtaks toibumine aega juba mitu aastat. Temperatuur langeks kõikjal alla null kraadi – see tooks kaasa hukkumisi inimeste ja loomade seas, saak saaks rängalt kannatada jne. Piirkonnad, mis on talvise pakasega harjunud, saaksid neis tingimustes kõige paremini ilmselt hakkama. 

Kõige suurem katastroof toimuks siis, kui meie planeet peaks olema ilma päikeseta aasta või isegi kauem. Keskmine temperatuur langeks -73 kraadini ning inimesed ja loomad sureksid nälja ja külma kätte.

Loe pikemalt edasi augustikuu Imelisest Teadusest! 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles