Video: vaata, kuidas Tallinn kiviajal vee alt välja ilmus (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis videost

Arheoloogiliste leidude põhjal tehtud doktoritöös lõid teadlased paleogeograafilise rekonstruktsiooni tuhandeid aastaid tagasi vaikselt veepinna alt välja ilmunud Tallinna linnast, kirjutab ERR Novaator.

Veel enne kui inimesed õppisid kasutama pronksi ja rauda, vahutas Tallinna Raekoja platsi kohal meri.Toompea ja Tõnismägi moodustasid aga kitsa poolsaare. Vabaduse väljakul askeldasid inimesed.

Geograafide, geoloogide ja arheoloogide ühine teadustöö näitab, et nii oli see kõik 5100 või 4800 aastat tagasi, või mingil perioodil selle vahel. Täpsemalt ei oska teadlased öelda, sest Vabaduse väljaku alt kahe ja poole meetri sügavuselt välja kaevatud kiviaegsetel leidudel tuleb vanuse määramisel arvestada veahinnanguga.

Rekonstruktsioon on osa Merle Muru doktoritööst, mille tulemused avaldati ka teadusajakirjas Holocene.

Kuidas geograafid, paleozooloogid, arheoloogid ja geoloogid koostöös Tallinna vee alt välja tulekut uurisid, loe lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles