Kliimateadlased: saastunud õhk tapab tosina aastaga 60 000 inimest (6)

Karin Kivipõld
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhusaaste soodustab haiguste, nagu südame- ja veresoonkonna ning kopsuhaiguste, teket, mis võivad lõppeda surmaga.
Õhusaaste soodustab haiguste, nagu südame- ja veresoonkonna ning kopsuhaiguste, teket, mis võivad lõppeda surmaga. Foto: Nils Prause / Panthermedia.net / Scanpix

Kui kliimasoojenemise suhtes midagi ette ei võeta, sureb 2030. aastaks õhusaaste tõttu kümneid tuhandeid inimesi.

Ajakirjas Nature Climate Change avaldatud uuringu kohaselt on maailmas umbes 5,5 miljonit inimest juba õhusaaste tõttu enneaegselt surnud, vahendas CBS News.

«Õhusaaste soodustab südameataki, insuldi, südame- ja veresoonkonnahaiguste ning kopsuvähi teket, seega on sellel tervisele suur mõju,» ütles uuringu juhtivautor Põhja-Carolina ülikooli keskkonnateaduste ja tehnoloogia professor Jason West.

Kliimasoojenemine soodustab ka kuumarabanduse saamist, nakkushaiguste levikut ning vähendab ligipääsu puhtale veele ja toidule.

Uuringu usaldusväärsuses ei tasu kahelda

Värske uuringu autorite sõnul on tegemist siiani kõige kõikehõlmavama ja ajakohasema uuringuga, mis näitab, kuidas õhusaaste tervist kahjustab. Uuringus sisalduvad tulemused maailma parimatelt kliimamuutuste modelleerijatelt USAst, Suurbritanniast, Prantsusmaalt, Jaapanist ja Uus-Meremaalt.

Uuringu põhiautor West ütles, et soojenev õhutemperatuur kiirendab reostusainete reageerimist õhus. Suuremates kliima soojenemise tõttu kuivemaks muutuvates piirkondades kasvab seetõttu kiiremini ka saaste kontsentratsioon õhus.

USA ei pruugi kliimalepet järgida

Uuringu autorid rõhutasid, et globaalse soojenemise aeglustamine on tulevikku silmas pidades väga tähtis. USA osalus selle eesmärgi poole püüdlemises on kahtluse all, sest riigi president Donald Trump taganes tänavu juunis Pariisi kliimaleppest.

Leppe, millele on allkirja andnud üle 190 riigi, eesmärk on vähendada süsiniku tootmist, mis teadlaste sõnul kliimasoojenemist põhjustab.

Õhusaaste tõttu surevad inimesed ülemaailmselt, välja arvatud Aafrikas. Aastaks 2100 võib surmasid olla juba 260 000.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles