Tänaseks oleme tarbinud rohkem ressursse kui Maa suudab 2017. aastal taastoota (1)

Kaur Maran
, Atlase vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaühendused hoiatavad, et inimkond on juba ületanud loodusressursside jätkusuutliku kasutamise ülempiiri.
Keskkonnaühendused hoiatavad, et inimkond on juba ületanud loodusressursside jätkusuutliku kasutamise ülempiiri. Foto: imago stock&people/imago/blickwinkel/Scanpix

Keskkonnaühendused hoiatavad, et inimkond on juba ületanud loodusressursside jätkusuutliku kasutamise ülempiiri, kirjutab France24.

Planeedi «ülelaskmise» päev on rahvusvahelise mõttekoja Global Footprint Network (ingl – ülemaailmne jalajälje võrgustik) välja arendatud teoreetiline ja suuresti sümboolne kontseptsioon, mis üritab jälgida ja märkida ära päeva, mil inimkond tarbib ära koguse loodusressursse, mida loodussüsteemid suudavad aasta aja jooksul jätkusuutlikult taastoota.

2017. aastal jõudis see päev Maailma Looduse Fondi andmetel kätte eile 2. augustil, mis on kuus päeva varem kui möödunud aastal.

«See tähendab, et aasta esimese seitsme kuuga oleme me paisanud atmsofääri rohkem süsinikku kui ookeanid ja metsad ära tarbida suudavad, püüdnud rohkem kala, langetanud rohkem puid ja tarbinud rohkem vett kui Maa suudab terve aastaga juurde toota,» teatasid ühendused.

Hinnanguliselt oleks meie praeguste tarbimisvajaduste jätkusuutlikuks rahuldamiseks vaja 1,7 Maad.

Planeedi «ülelaskmise» päeva on arvestatud juba aastast 1986 ning selle aja jooksul on päev pidevalt varasemaks nihkunud. Kui 1993. aastal sai planeedi taastootmise jagu loodusvarasid ära tarbitud 21.  oktoobriks, siis 2003. aastal sai see täis juba 22. septembril ja 2015. aastal 13. augustil.

Siiski on selle aasta ülelaskmispäevaga seose ka häid uudiseid. Nimelt näib, et tarbimise kasvamise hoog on aeglustunud ning seetõttu on ka ülelaskmispäeva kalendris ettepoole liikumise hoog raugemas.

«Ülelaskmispäeva» kontseptsiooni, arvutusmeetodite ja sõnumitega saab lähemalt tutvuda siin.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles