Füüsikud nägid 43 aasta järel taas üht Universumi salapärasemat elementaarosakest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma esimese neutriino vaatluse skeem 1970. aastast.
Maailma esimese neutriino vaatluse skeem 1970. aastast. Foto: Argonne National Laboratory

Viimati nähti fermionide gruppi kuuluvat neutriinot 1974. aastal. Seekordne vaatlus võib aga viia seninägematute leiutisteni, kirjutab ERR Novaator.

Füüsikutele meeldib heietada, mida kõike nad tahaksid, et nende eluajal juhtuks, kuid mida nende silmad ilmselt ei näe. Näiteks sellest, kuidas müksavad üksikut aatomit universumi kõige antisotsiaalsemad elementaarosakesed – neutriinod.

Oak Ridge'i riikliku laboratooriumi teadlased kinnitasid enam kui 40 aasta eest tehtud ennustust, mis sillutab teed tänapäeva mõistes pea ulmeliste rakendusteni.

«Tegu on tõsiste ja äärmiselt tõenäoliselt tõele vastavate tulemustega. Kõik on alati uskunud, et see peab juhtuma, kuid näha seda oma silmaga on teine asi,» rõõmustas tulemuse üle uuringuga mitte seotud neutriinofüüsikale spetsialiseerunud Hawaii Ülikooli füüsikaprofessor John Gregory Learned.

Kuidas neutriino tuvastamine käis ja mida see tähendab, loe lähemalt ERR Novaatori originaalloost.

Uuring ilmus ajakirjas Science.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles