Norras leiti jääst 4200 aasta vanune vainurästas

Kaur Maran
, Atlase vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vainurästas.
Vainurästas. Foto: Andreas Trepte, Wikipedia

Teadlaste sõnul on tegemist «unikaalse leiuga», kirjutab The Local.

Nimelt on tuhandeid aastaid jää sees olnud lind märkimisväärselt hästi säilinud.

«Rästa leidis Norra Looduse Järelevalve Agentuuri vaht Oppdali mägedest,» ütles rahvusringhäälingule NRK Norra teaduse ja tehnika ülikooli teadur Jørgen Rosvold. Nüüd seisab teadlastel ees rida lahkamisi, mille käigus tehakse kindlaks, kui hästi linnu sisikond rohkem kui 4000 aasta pikkuse jääs olemise üle elanud on. Selle vanus tehti kindlaks süsinikmeetoditega.

Rosvold tunnistas NRK-le, et ei uskunud lindu alguses olevat vanem kui mõnisada aastat.

«4000 aastat on absoluutselt fantastiline,» ütles ta ringhäälingule. «Me ei ole kunagi varem 4000-aastast lindu lahti teinud ega tea, kuidas need seest välja näha võivad.»

Säilinud elundite uurimisel peaks olema võimalik teha rida teste ja näidata mõndagi linnu surma ajal valitsenud keskkonnaolude kohta. Esialgsed uuringud näitasid, et linnu kudedes oli suures koguses rasva, mis viitab heale tervisele.

«Tõenäoselt sattus lind ahmi või rebase ohvriks. Teame, et ahmid kasutasid jääd suvisel perioodil toidu hoiustamiseks. Ka leitud rästas võis olla ürgse ahmi poolt jäässe ära pandud ning alles meie leidsime ta lõpuks üles,» ütles Rosvold.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles