Viipekeelt osanud orangutan suri 39 aasta vanuselt

Kaur Maran
, Atlase vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orangutan Chantek.
Orangutan Chantek. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

USAs Atlanta loomaaias elanud orangutan Chantek oli üks esimestest inimahvidest, kes viipekeele ära õppis, kirjutavad BBC uudised.

Üheksa aastat oma elust elas Changek Tennessee osariigis Chattanoogas koos ühe antropoloog Lyn Miles’iga. Selle aja jooksul õppis ta oma tuba koristama, tööriistu valmistama ja kasutama ja ka tee juhatamise kohalikku kiirtoidu restorani.

Oma viimased aastad elas ta Atlanta loomaaias Georgia osariigis. Loomaaia teatel oli «haarava iseloomuga» Chantek üks vanimaid isaseid orangutane Põhja-Ameerika loomaaedades. Kuigi tema surma põhjus ei ole veel täpselt teada, oli tal hiljuti ravitud südamehaigust.

Chantek oli üks vähestest inimahvidest, kellele on suudetud selgeks õpetada viipekeel. Ka loomaaias viibides kasutas ta seda tihti talitajatele oma soovide ja tunnete edasi andmiseks. Samas oli ta võõraste läheduses häbelik ja kasutas nende seltskonnas orangutanidele tüüpilisemaid žeste ja häälitsusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles