Pikem kui 7 elevanti, kaal üle 60 tonni – kes oli kõigi aegade suurim loom?

Kaur Maran
, Atlase vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Titanosaurus New Yorki loodusmuuseumis.
Titanosaurus New Yorki loodusmuuseumis. Foto: DON EMMERT/AFP/SCANPIX

Värskes uuringus kirjeldatud Patagoonia hiigeldinosauruse kõrval on Tyrannosaurus rex vaid poisike, kirjutab New Scientist.

Ta kaalus ligi 62 tonni ja tema pikkus ninast saba otsani oli 35 meetrit, mis on ligikaudu võrdne seitsme elevandi pikkusega. Või siis kahe suure bussiga. See on enam kui oma mõõtme poolest kuulus Brachiosaurus või tänase päeva suurim loom sinivaal, kes ei ületa kumbki 30 meetri piiri.

Patagotitan mayorum ja inimese suuruste võrdlus.
Patagotitan mayorum ja inimese suuruste võrdlus. Foto: Wikipedia / CHUCAO

«Tyrannosaurus rex ja teised lihasööjad näevad selle hiiglase kõrval välja nagu kääbused,» kommenteeris uut rekordsuurt looma phys.org'ile tema avastaja ja ajakirjas Proceedings of the Royal Society B ilmunud teadusartikli autor Diego Pol Argentiina Egidio Feruglio paleontoloogiamuuseumist.

Oma leiukoha järgi sai uus liik endale sobiva nime Patagotitan mayorum. Tema perekonna nime teine osa viitab ka tema kuulumisele suuruse poolest kuulsate titanosauruste perekonda, kuid nendegi seas on tegemist erakordse liigiga.

«Üks väike osa sellest perekonnast läks suuruse osas täiesti segaseks,» ütles Pol. Titanosauruste mõõtmetest on teadlased juba ammu teadlikud olnud – ka seni suurimaks peetud Argentinosaurus kuulub sellesse gruppi. Suurim vastamata küsimus on hetkel, et kuidas need loomad üldse nii suureks kasvasid.

Hetkel tegelevadki teadlased vastuste otsimisega ning kuigi selget lahendust hiiglaste küsimusele veel ei ole, oletatakse, et tegemist võib olla nende eluajal toimunud õistaimede plahvatusliku arenemise mõjudega, mis tekitas taimtoidulistele saurustele sisuliselt piiramatu toidulaua.

Hiigeldinosaurust kirjeldav teadusartikkel ilmus ajakirjas Proceedings of the Royal Society B.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles