Teadlased leidsid Antarktika jääst arvatava maailma suurima vulkaanilise piirkonna

Kaur Maran
, Atlase vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antarktika.
Antarktika. Foto: Adrian Rohnfelder/Caters News Agency/Scanpix

Kolmanda kursuse üliõpilase välja pakutud uuring tuvastas Lääne-Antarktika jää seest 91 vulkaani, kirjutab Independent.

Leitud tulemägedest madalaim tõuseb vaid 100 meetrit üle merepinna, kõrgeim aga koguni 3850 meetrit. Kõik vulkaanid asuvad Lääne-Antarktika rifti piirkonnas ning kokku on neid 91. Piirkonda uurinud geoloogide ja jää ekspertide sõnul on ala sarnane Ida-Aafrika rifitvööndiga, mida peetakse kõige suurema vulkaanide esinemise tihedusega piirkonnaks maailmas.

Avastus on osa uuringust, mille viisid läbi Edinburghi Ülikooli teadlased, otsides jää alt vulkaansilie päritoluga basaltsete kivimimoodustiste jälgi. Lisaks kasutati ka jääd läbistavat radarit ning tulemusi võrreldi olemasolevate satelliidivaatluste andmete ja varasemate geoloogiliste uuringute tulemustega.

Uuringu esialgne ettepanek pärines Edinburghi Ülikooli kolmanda kursuse tudengilt Max Van Wyk de Vries’ilt, kes oli omakorda sellele ideele tulnud, uurides vulkanismi jälgi Lääne-Antarktikas.

«Antarktika on jätkuvalt üks vähemuuritud piirkondi maailmas ning noore teadlasena oli minu jaoks väga põnev avastada midagi, mille kohta pole veel väga palju teada Pärast Lääne-Antarktika lähemat uurimist hakkasin nägema vulkaanilise aktiivsuse jälgi. Loomulikult vaatasin veelgi lähemalt ning see viiski ligi 100 vulkaani avastmiseni,» ütles Van Wyk de Vries.

Hetkel ei ole veel teada, kui suur osa avastatud tulemägedest on aktiivsed, kuid varasemad uuringud on viidanud võimalusele, et globaalselt soojematel perioodidel on ka Antarktika vulkaaniline aktiivsus suurem olnud.

Uute teadmiste põhjal loodavad teadlased paremini hinnata jääkilbi pikaajalisi muutusi ja muutusi kogu mandri geoloogilises ajaloos, samuti aga ka võimalikke tulevasi arenguid.

Antarktika vulkaane kirjeldavad teadusartiklid avaldati Londoni Geoloogia Seltsi eriväljaandes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles