Kliimamuutused suunavad Alaska karusid taimtoitluse suunas

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodiaki pruunkaru kalastamas.
Kodiaki pruunkaru kalastamas. Foto: 1996-98 AccuSoft Inc., All right/Spectrum / HIP / TopFoto / Scanpix

Kodiaki saarestiku karude toidubaasil asendub lõhe aina enam leedrimarjadega, kirjutab phys.org.

USA teadlaste uurimisrühm näitab värskes uurimuses, et Alaska Kodiaki saarestiku karude toidueelistused muutuvad koos kliimaga. Ameerika Teaduste Akadeemia toimetistes ilmunud artiklis kirjeldavad nad, kuidas aastaaegade vahetumise muutused mõjutavad seal elavate karude elukombeid.

Kodiaki karud on üks suurematest pruunkaru alamliikidest, kellest suuremad on vaid jääkarud. Üks saarestiku kuulsamatest looduslikest vaatamisväärsustest ongi karude paljupildistatud lõhepüük sealsete jõgede madalas vees. Nüüd tuleb aga välja, et kliima muutudes on karud hakanud aina enam sööma hoopis saarel kasvavaid leedrimarju.

Karude käitumise muutuste jälgimiseks jäädvustati nende toitumine timelapse-kaameratega, lisaks pandi 36 emasele GPS-kaelused, millega jälgiti nende liikumist. Karude liikumist jälgiti ka lennukitelt ja toidubaasi hindamiseks uuriti nende väljaheiteid.

Tuli välja, et keskkonnas toimuvad muutused panevad karud aina enam ebatavaliste valikute ette – kui varem toimusid lõhede kudemine ja leedrimarjade valmimine eri aegadel, siis nüüd on need ühele ajale nihkunud. Näib, et otsus on loomade jaoks enesestmõistetav – kui marjad varem valmivad, hülgavad karud kalajõed täielikult ja toituvad peaaegu ainult leedrimarjadest.

Kuidas selline muutus karusid, lõhesid, leedreid või muidu karude mahajäetud lõhejäänustest toitunud liike mõjutavad, ei ole veel selge, kirjutavad teadlased.

Uuring ilmus Ameerika Teaduste Akadeemia toimetistes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles