Video: teadlased filmisid merekalu sügavamal kui kunagi varem

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JAMSTEC/NHK

Mariani sügavikus 8178 meetri sügavuses üles filmitud meripuugiline on seni kõige sügavamal filmitud kala, teatasid jaapani teadlased.

Võrreldes varaseima sügavusrekordiga on avaldatud video filmitud koguni 26 meetrit sügavamal. Kogu maikuus läbiviidud filmimine oli osa Jaapani Mereteaduste- ja tehnoloogia Agentuuri JAMSTEC ja kohaliku ringhäälingu ühisprojektist.

Selleks kasutati JAMSTECi uurimisalust Kairei, mille sond asetas 7498 ja 8178 meetri sügavusele merepõhja kaamerad ning loomade ligimeelitamiseks nende ette makrellitükke. Mõlemas sügavuses ilmusid esimesena kohale kirpvähilised, kes seal mõne tunni jooksul makrellist toitusid.

Väiksemal sügavusel ilmusid esimesed kalad välja kolm tundi ja 37 minutit pärast eksperimendi algust ning aegamööda tuli  neid juurdegi. 8178 meetri sügavusel tuli esimene kala kaamera ette pea 18 tundi pärast vaatluse algust. Näib, et tegemist oli sama liigiga, kes ka ülevalpool, kuid sügavamal piirdus vaatlus vaid ühe isendiga.

Süvaookeanide ökosüsteemid on saanud viimasel ajal suure teadusliku huvi osaliseks, kuid samas on tegemist väga vaenuliku keskkonnaga, kus proovide kogumine ja vaatluste tegemine on erakordselt keerulised. Nüüd loodavad jaapani teadlased samalaadsete meetoditega jätkata ookeanipõhja elustiku uurimist, et teha kindlaks sealne elurohkus ja toiduvõrgustiku iseärasused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles