Itaalias avastati 6000-aastased veinipotid

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: /AP/Scanpix

Potikildude avastus võib muuta arusaamu kogu maailma veinitegemise ajaloo kohta, teatasid Lõuna-Florida Ülikooli teadlased.

Avastatud 4000. aastast eKr pärinevad veinipotid võivad muuta kogu ajalooliste arusaama veinitegemise ajaloo kohta Itaalias. Nimelt on tegemist kogu poolsaare kõige vanemate jälgedega veinivalmistamisest kogu Itaalia poolsaarel. Varasemate hinnangute kohaselt pidi see algama vahemikus 1300-1100 eKr, kuid seekordne avastus lükkab selle pea 3000 aastat ajas tagasi, luues nii ka uues perspektiivi piirkonna toonase majanduselu uurimisse.

Vasest potid avastati Sitsiilia kaguosas asuvatest Monto Kronio koobastest. Kuigi need enam märjukest ei sisaldanud, olid nende seinad kaetud veinivalmistamisel tekkiva viinhappe ja selle kaaliumisoolade jääkidega, mis tekivad mõlemad just veini käärimise käigus.

Teadaolevalt olid esimesed veinivalmistajad tänapäeva Gruusia ja Armeenia piirkonnas elanud muistsed Taga-Kaukaasia rahvad ja seegi oli umbes 6000 aastat tagasi. Mõnede ekspertide hinnangul ei ole alust arvata nagu ei oleks veini tegemisega peale hakatud juba üsna peagi pärast viimase jääaja lõppu 10 000 aastat tagasi.

Pottide analüüsi põhjal ei suudetud kindlaks teha, kas neis seisnud jook oli punane või valge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles