Graafik: mis on vesinikupomm, mille Põhja-Korea väidetavalt lõhkas? (4)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesinikpommi katsetamine Vaiksel Ookeanil.
Vesinikpommi katsetamine Vaiksel Ookeanil. Foto: General/TopFoto.co.uk/Scanpix

Riigi kuues tuumakatsetus näitab, et tuumaprogrammiga on jõutud uue tasemeni.

Vesinikupommi ehk termotuumapommi puhul on tegu kõige võimsama relvaga, mis inimkond kunagi ehitanud. Kui 1945. aastal Hiroshimale heidetud Little Boy plahvatusjõuks oli 15 kilotonni trotüüli ekvivalenti ja Nagasaki hävitanud pommi Fat Man oma 21 kilotonni, siis esialgsete kaudsete andmete kohaselt pidi erakriigi katsetuse käigus tekkinud plahvatus jääma oma võimsusega vahemikku 100–120 kilotonni trotüüli ekvivalenti.

Suur ebamäärasus on tingitud tõsiasjast, et võimsuse hinnang saadi kaudsete meetoditega, mõõtes plahvatuse tekitatud 6,3-magnituudilisi seismilisi laineid. Selline võimsus viitab aga selgelt, et isegi kui Põhja-Korea ei ole vesinikupommi valmis saanud, hakkavad nad sellele üha lähemale jõudma. Võrreldes aasta tagasi toimunud viienda tuumakatsetusega on seekordne pea kümme korda võimsam.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles