Maavälist elu otsivad teadlased tabasid seletamatuid raadiolaineid (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadioteleskoop
Raadioteleskoop Foto: Phil Noble/PA Wire/PA Images/Scanpix

Stephen Hawkingi alustatud maavälise elu otsingu programmi teadlased salvestasid müstilise päritoluga raadiosignaale, kirjutab The Guardian.

Kokku tabasid maavälise elu jälgi otsiva projekti Breakthrough Listeni seadmed 15 võimsat raadioimpulssi, mis pärinesid 3 miljardi valgusaasta kaugusel asuvast kääbusgalaktikast. Raadiopursete täpne päritolu on hetkel küll veel teadmata, kuid selliste lainete allikaks saavad teadlaste hinnangul olla kas mustad augud, pöörlevad ülitugeva magnetväljaga neutrontähed või koguni maaväliste eluvormide kosmoselaevad. Tõsi küll, see viimane on võimalikest allikatest kõige spekulatiivsem.

Varem on professor Stephen Hawkingi algatatud ja vene miljardär Juri Milneri rahastatud Breakthrough Listen tuvastanud ligi kaks tosinat samalaadset kiiret raadiolainete purset. Kuna pursked kestavad vaid sekundi murdosa ning neid jälgivad raadioteleskoobid saavad jälgida aga vaid väikest osa taevalaotusest, on seni tuvastatud vaid üks allikas, millest laineid purskab korduvalt.

Nimetatud allikas FBR 121102 avastati 2012. aastal ja see asub ligi kolme miljardi valgusaasta kaugusel kääbusgalaktikas. Võrreldes tollaste vaatlustega on seekordne raadiosignaalide seeria kõrgema sagedusega. Mida see lainete allika kohta tähendab, ei ole veel teada.

«Lisaks raadiopursete lähtepaiga aktiivsuse taastumise kinnitamisele võimaldab Listeni instrumendi kogutud andmete täpsusaste tabatud lainete senisest täpsemat analüüsimist,» ütles projektis järeldoktorandina töötav Vishal Gajjar, kes uue aktiivsuse ka avastas.

Tabatud raadiolainepursetest andsid projekti teadurid teada Astronomer’s Telegrami vahendusel.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles