Trump määras teadusjuhtideks teaduskraadita poliitikuid (2)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Sorge / Scanpix

NASA administraatori ja USDA teadusjuhi ametikohtadel on läbi aegade olnud vastava kvalifikatsiooniga eksperdid.

Ühendriikide president Donald Trump teatas hiljuti mitmest enda administratsiooni ja riigiasutuste tippjuhtide ametikohtade mehitamise otsusest, mis on aga kutsunud esile tõsiseid protestihääli teadlaste seas.

Uutest ametissemääramistest kõrgeim on NASA administraatori koht, kus president tahab näha istumas oma lähikondlast, Esindajatekoja liiget Jim Bridenstine’i, kes on pikalt seda ametit ihanud.

Ametisse määratud Bridenstine torkab pea kõigi kosmoseagentuuri varasemate juhtide seas silma sellega, et tal puudub teaduskraad või kogemus kosmoseteaduste vallas. Enne Esindajatekojaga liitumist teenis ta mõnda aega Tulsa kosmosemuuseumi ja planetaariumi direktorina, Esindajatekojas on ta aga olnud seotud teadus-, kosmose- ja tehnoloogiakomiteede tööga. Samas on tal veel väga vähe reaalset juhitöö kogemust, 18 miljardi dollari suuruse aastaeelarvega agentuurist rääkimata.

Üks mehe vastuolulisematest senistest tegudest on tema 2013. aasta sõnavõtt, mil teatas, et kliimamuutused on juba 10 aastat tagasi peatunud ja et kliimamuutused, kui neid üldse esineb, korreleeruvad Päikese kiirguse ja ookeaniringluse muutustega. Bridenstine’iga lähedalt koos töötanud kolleegide sõnul on ta aga tõenäoselt viimasel ajal meelt muutnud ja näeb kliimamuutuste küsimust juba teises valguses.

Nimelt on Bridenstine praeguseks juba aastaid NASAga koos töötanud ja omab seetõttu ka küllaltki head ülevaadet agentuuri tööst. Nagu ütles Science’ile üks endine NASA tippjuht, võib Bridenstine’i poliitilistest kogemustest agentuurile isegi kasu olla.

Veelgi vastuolulisem on aga Sam Clovis, kelle Trump määras põllumajandusameti USDA juhtivteadlaseks. Tegemist on väheglamuurse ametikohaga, mis peaks justkui vaieldamatult nõudma teaduslikku ettevalmistust. Sellele kohale määras Trump aga enda Iowa kampaaniat korraldada aidanud avaliku halduse doktorikraadiga konservatiivse poliitiku ja raadiosaadete juhi Sam Clovise.

Ka Clovis on varem oma blogis väljendanud kahtlust kliimamuutuste inimtekkelisuse osas, lisaks aga võrdsustanud homoseksuaalsust pedofiiliaga ja heitnud kahtlust president Obama USA kodakondsusele. Tema seni teaduslikumad ametikohad on majanduse õpetamine ja hävituslennukitega lendamine. Lisaks on ta suutnud juba enne ametisse nimetamist minna vastuollu põllumajandusameti põhilise kliendi – farmeritega, seades kahtluse alla nende soovi kasutada riiklikult toetatud saagikindlustust.

Mõlema kandidaadi ametisse nimetamise osas tõotab Senatis tekkida tõsiseid vaidlusi, kuna mõlemal on vastaseid peale demokraatide ka vabariiklaste leeris.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles