Kaasaegsed majad tapavad nahkhiiri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahkhiir.
Nahkhiir. Foto: SCANPIX

Tänapäeva majad, kus kasutatakse rohkelt klaasi ja terast võivad nahkkiirtele elu maksta. Saksa teadlaste sõnul on ülisiledad vertikaalsed pinnad kajalokatsioonist lähtuvatele tiivulistele sisuliselt nähtamatud, kirjutab ERR Novaator. 

Nahkhiirtel lasti uurimise tarbeks lennata tunnelis, milles ühes otsas paiknes sile metallplaat. Iga looma võimed pandi proovile 20 korda ning vähemalt ühe korra lendas vastu plaati 19 nahkhiirt.

Uurimuse juhtivautori Stefan Greifi sõnul suudavad nahkhiired kajalokatsiooni abil pea veatult orienteeruda, kuid see ületab isegi nende võimete piire.

Kajalokatsiooni abil ümbruskonna kaardistamine tugineb teele saadetud helilainete osalisel tagasipeegeldumisel. Täiesti siledate pindadega põrkudes peegelduvad need aga kõikjale mujale kui otse helilainete allika suunas ning nii eeldavad nahkhiired, et nende ees on tühi ruum. 

Loe pikemalt ERR Novaatorist. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles