Uuring: sügamine võib aidata konflikte vältida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reesusmakaagid.
Reesusmakaagid. Foto: Dmytro Gilitukha/Mercury Press/Caters News Agency/Scanpix

Miks inimesed ja loomad end sügavad? Esimene pakkumine oleks ilmselt sügelusest vabanemiseks. Värske teadusuuring pakub välja, et sügamisel võib olla ka palju sügavam roll –  see võib anda märku pingeseisundist ning aidata konflikte vältida. 

Teadusajakirjas Scientific Reports avaldatud uuringu juhtivautori Jamie Whitehouse’i sõnul annab sügamine tihti märku stressist. Kui pingetest sügamisega märku anda, võib see ära hoida aga kallaletunge.

Uuringu meeskond vaatles kaheksa kuud 45 reesusmakaaki. Selle käigus märgati, et loomad kippusid end rohkem sügama stressirikastes olukordades. Näiteks siis, kui läheduses viibisid  võõrad- või kõrgemal positsioonil liigikaaslased.

Tulemused näitasid, et kui pingeseisundis makaak end sügas, oli kallaletungi protsent teiste poolt väiksem.

Whitehouse’i sõnul taipab potentsiaalne ründaja ilmselt, et stressis liigikaaslane võib olla ettearvamatu või pingeseisundi tõttu keskmisest nõrgem ning sellepärast on targem konflikti vältida.

Uuringutegijate sõnul on teadustöö abiks ka inimeste stressi mõistmisel.

Loe pikemalt teadusväljaandest PHYS.org. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles