Küsimus ajaloost: kuidas suri Vana-Egiptuse vaarao Tutanhamon?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tutanhamoni surimask.
Tutanhamoni surimask. Foto: akg-images / Werner Forman/Scanpix

Vana-Egiptuse vaarao Tutanhamoni haua leidmist peetakse üheks tähtsaimaks arheoloogiliseks leiuks. Kuidas vaarao aga suri?

Tutanhamon valitses Vana-Egiptuses umbes aastatel 1336-1327 eKr. Tema mumifitseeritud surnukeha leiti aga alles 1922. aastal.

Arvatakse, et valitseja suri väga noores eas – umbes  18-aastaselt, kirjutab HistoryExtra. Tema mumifitseeritud keha ei ole kahjuks aga eriti hästi säilinud ja sellepärast on surma põhjust üsna keeruline selgeks teha. Arvestada tuleb ka sellega, et paljud haigused ei jäta endast selgeid asitõendeid.

Spekulatsioone noore valitseja surma osas on aga mitmeid. Kindel on see, et vanadusse ta ei surnud. Vigastused tema rinnal ja jalgadel võivad viidata mõnele õnnetusele (näiteks jahi- või vankrisõidu käigus). Välistatud ei ole ka surm sõjatandril või mõrv.

Tutanhamoni hauast leitud esemed asuvad tänapäeval Kairo ja Luxori muuseumites. Arvatakse, et matusepaigas võib olla veel üks avastamata kamber. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles