Teadlased tegid olulise avastuse matemaatika ajaloos

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bakhshali käsikirja numbrid.
Bakhshali käsikirja numbrid. Foto: Wikimedia Commons

Iidsel India käsikirja detailsel uurimisel on põhjapanev tulemus  – tuleb välja, et arv null on inimestel kasutusel olnud nimelt arvatust varem. 

Bakhshali käsikiri on Suurbritannia valduses olnud juba 1902. aastast. Iidne tekst kasekoore tükkidel sisaldab sadu nulle, kirjutab The Guardian. Hiljutine radiosüsinikumeetodil dateerimine näitas, et käsikirja üks osadest pärineb 3. või 4. sajandist ehk on arvatust umbes 500 aastat vanem. See teeb käsikirjast vanima tõendi, kus on kasutatud sümbolit null.

Bakhshali käsikiri on Bakhshali külast Indias 1881. aastal leitud matemaatikat käsitlev käsikiri. Umbes kakskümmend aastat hiljem sai selle oma valdusesse Oxfordi ülikooli peamine teadusraamatukogu Bodley.

Sanskriti keeles ehk vanaindia keeles kirjutatud käsikiri on tähelepanuväärne juba sellepärast, et tegu on India matemaatika vanima säilinud käsikirjaga. Nüüd on selle väärtus aga veel suurem.

Kolme käsikirja tüki radiosüsinikumeetodil dateerimine näitas, et üks neist on pärit ajavahemikust 224-383 aastat pKr, teine ajavahemikust 680-779 aastat pKr ja kolmas ajavahemikust 885-993 aastat pKr. Seega, käsikiri on kokkupandud erinevast ajast pärit tükkidest.

Oxfordi ülikooli matemaatika professori Marcus du Sautoy sõnul on tegemist väga olulise avastusega India- ja üldises matemaatika ajaloos. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles