Kummaline lugu ajaloost: Annast sai Jaan

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tallinna linnaarhiiv

17. sajandil leidis Vaskjala külas aset ebatavaline lugu – Raudsepa Jürgeni tütar Anna osutus hiljem hoopis poisiks. 

Jüri koguduse pastori Ludwig Schultzi kirikuraamatusse (sünni-, abielumeetrika ja andmed koguduse tegevuse kohta) on 25. märtsil 1685. aastal sisse kantud lugu sellest, kuidas 7. detsembril 1661. aastal Rae mõisas Vaskjala külas sündinud Raudsepa Jürgeni tütar ristiti alguses Anna nimelisena, hiljem osutus tüdruk aga hoopis poisiks, kirjutab Tallinna linnarhiiv. 

Sissekanne Jüri koguduse sünnimeetrikas 7. detsembril 1661. aastal Vaskjala külas Raudsepa Jürgeni lapse Anna kohta. EAA.1213.2.1, l. 23
Sissekanne Jüri koguduse sünnimeetrikas 7. detsembril 1661. aastal Vaskjala külas Raudsepa Jürgeni lapse Anna kohta. EAA.1213.2.1, l. 23 Foto: Tallinna linnaarhiiv

Linna arsti ja kirurgi ülevaatuse tulemusel ja Eestimaa ülemkonsistooriumi tunnistuse alusel pidi Jüri koguduse kirikuõpetaja teada andma, et Annat tuleb nüüdsest peale Jaaniks kutsuda. Trahvi ähvardusel keelati talle tema varasemat olemist meelde tuletada või teda endise nimega hüüda.

Jüri kiriku sünni- ja ristimisregistrisse Anna Jaaniks muutumist siiski sisse ei kantud.

Jaanile keelati ka abiellumine. Ka hiljem, kui kirikuõpetaja konsistooriumist Jaani tungival palvel selleks luba palus, vastas konsistoorium keelduvalt.

Kummaline lugu on tänu arsti kirjutatud ülevaatuse ettekandele dokumenteeritud.

Arsti ettekandest selgub, et nimega Anna ristitud ja naiste hulka kuuluvaks tunnistatud isik on ise ennast üles andnud ja palub ennast naiste hulgast meeste hulka lugeda. Ülevaatuse käigus leiti, et alates mehe häälest ja habemest ja lõpetades peenise ja munanditega, on isikul tõesti kõik mehe tunnused olemas. Ettekandes oli kirjas: «Tema peenise kaudu ei saanud küll urineerida, kuid selle vea on loodus ise parandanud väikese auguga…»

Rüütelkonna meedik ja kirurg Paulus Florianus Juchius tõendab et Annaks ristitu on tegelikult mees ja selgitab ka vea põhjust. TLA.230.1.Bg 1, l. 237-237p.
Rüütelkonna meedik ja kirurg Paulus Florianus Juchius tõendab et Annaks ristitu on tegelikult mees ja selgitab ka vea põhjust. TLA.230.1.Bg 1, l. 237-237p. Foto: Tallinna linnaarhiiv

Seejärel esitatakse isikule küsimusi erektsiooni ja muude talitluste kohta ning ülevaatuse lõpuks tunnistati, et kõnealune isik on mees ja edaspidi tuleb teda mehena kohelda.

Arvatavasti sündis poiss väärarenenud kusitiga ja sellepärast ristiti poiss tüdrukuna. Hiljem selgus aga, et tegu on hoopis poisiga.

Soovides abielluda, tekkis vajadus tema sugu ka paberites korrektselt vormistada. Peale keerulist asjaajamist tunnistati ta küll meheks, aga paraku abiellumiseks ta luba ei saanudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles