Foto: millega tegelevad need kaks kummalist aparaati Etna vulkaani otsas?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuukulgurid kulgemas.
Kuukulgurid kulgemas. Foto: Sander Olo

Itaalias Sitsiilia saarel Etna vulkaani otsas toimetavad kaks iseliikuvat aparaati. Millega nad seal tegelevad?

Juulikuise puhkuse ajal sattusid Eesti Geoloogi toimetajad Mare Laan ja Sander Olo Etna vulkaani otsas nägema isevärki aparaate. Masinate lähedalt leiti ka projekti koordinaator Boris Behncke, kes selgitas, et tegemist on kulguritega, mida arendavad ROBEX (Robotic Exploration of Extreme Environments) projekti raames Saksamaa, Ameerika Ühendriikide, Itaalia ja Suurbritannia teadlased, kirjutab Eesti Geoloog

Borisest mõnekümne meetri kaugusel «sõõrikuid» tegevad neljarattalised kulgurid ei lenda kunagi Kuule. Tegu on prototüüpidega. «Kui kõik hästi läheb, siis nende põhjal ehitatud kulgur kuundub umbes 2024. aastal», sõnas Boris Behncke.

Miks valiti testimiseks just Etna?

Tulevase Kuu missiooni üheks eesmärgiks on selle seismika uurimine ehk soovitakse teada saada, kas ja kui hullusti meie planeedi kaaslane väriseb. Etna puhul on tegu Euroopa suurima ja samas ka kõige aktiivsema vulkaaniga. Lisaks meenutavad Etna vulkaani nõlvad Kuu pinda, seega on see ideaalne koht, kus kulguri prototüüpe testida. Kuule jõudes ei tohi eksimusi enam lubada.

Kahe nädala jooksul paigaldasid kulgurid Etna vulkaani nõlvadele seadmeid, mille abil uuriti tulemäe sügavat sisemust. Samal ajal jälgiti, kuidas kulgurid saaavad hakkama Kuu sarnasel maastikul liikumisega ja kuidas masinad omavahel suhtlevad ja andmeid edastavad.

Boris Behncke sõnul on katsetatavad kulgurid peaaegu autonoomsed ehk ei vaja juhti. Nimelt suudavad lähedalasuvad kulgurid omavahel suhelda ning panna kahepeale kokku ümbruskonna kaardi, mis teeb liikumise veelgi kiiremaks ja efektiivsemaks.

Kulgurite kohta leiab rohkem informatsiooni ROBEXI koduleheküljelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles