Vanu kalu jääb meredes aina vähemaks ja see ei ole hea

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: www.pexels.com

Meredes jääb kalu aina vähemaks – eriti murettekitavalt väheneb aga vanade merekalade osakaal.

Euroopa ja Põhja-Ameerika kalapüügipiirkondades on vanade kalade arvukus vähenenud andmete kogumisest saati keskmiselt 72 protsenti, kirjutab New Scientist. Vaikse ookeani tursa-, merluusi-, punase merikarbi ja Atlandi tursa vanemate isendite arvukus on langenud aga lausa 95 protsenti.

Teadusuuring, mis avaldati ajakirjas Current Biology võttis vaatluse alla 63 kalapüügipiirkonda. Arvet on neis peetud viimased 24-140 aastat.

Miks on vanade merekalade osakaalu vähenemine aga hakb? Teadusuuringu sõnul on vanemaealised kalad enamasti kõige suuremad ning sellepärast annavad nad kõige rohkem järglasi. Lisaks sellele suudavad nad kohaneda kõige paremini keskkonnamuutustega. 

Uuringutegijate sõnul saab vanade merekalade arvu edasist vähenemist takistada regulaarse kalapüügi keelustamisega teatud piirkondades, uute püügikvootide või reservaatidega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles