Öökullidel on inimeste ees suur eelis

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loorkakk.
Loorkakk. Foto: Pete Walkden/Mercury Press/Caters News Agency/Scanpix

Inimeste kuulmisteravus väheneb vanusega  ja selle vastu ei saa midagi teha.  Öökullide hea kuulmine püsib tänu oskusele kõrvu «parandada» aga kõrge vanuseni. 

Teadustöö, mis ilmus ajakirjas Proceedings of the Royal Society B, kasutas uuringu tarbeks seitset vangistuses elanud loorkakku, kirjutab Science. Linde oli treenitud nii, et nad olid suutelised lendama ühelt õrrelt teisele pärast helikutsungi kuulmist. Helid olid erineva intensiivsusega.

Tulemused näitasid, et vanus ei mänginud kutsungi kuulmisel mingit rolli ehk vanemas eas ei lange kakkude kuulmisteravus võrreldes noorematega. Kuidas see aga võimalik on?

Erinevalt imetajatest on nimelt lindudel suur eelis – nad suudavad taastada kahjustunud sisekõrva retseptoreid. Inimestel on see oskus evolutsiooni käigus ilmselt kadunud.

Uuringuautorite sõnul võib teadmine lindude kuulmisteravuse säilitamisest olla tulevikus abiks uute ravimeetodite väljatöötamisel inimeste kõrvakuulmise parandamiseks. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles