Viis tähelepanuväärset sündmust ajaloost

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Gagarin
Juri Gagarin Foto: akg-images/Scanpix

Sõjad, edukad kosmoselennud, teadussaavutused, võidurelvastumine jne. Maailma ajaloos on toimunud  hulgaliselt olulisi sündmusi.

Berliini müüri ehitamine 1961. aastal

Berliini müür ehk antifašistlik barjäär eraldas Lääne-Berliini Saksa demokraatlikust vabariigist pea kolmkümmend aastat. Müür ehitati selleks, et takistada massilist idasakslaste põgenemist Läände. Tegemist oli külma sõja ühe sümboliga.

13. augusti hommikul ärkasid paljud berliinlased üles teatega, et neid on eraldatud, kas sõpradest, tööst või lausa pereliikmetest. Kuna 13 kilomeetrit pikka betoonmüüri valvasid ka sõdurid, oli selle ületamine väga keeruline. Püüdes müüri ületada, kaotas oma elu 171 inimest.

Läbipääs müürist avati 9. novembril 1989. aastal.

Berliini müür. Foto: Caro/Muhs/Scanpix
Berliini müür. Foto: Caro/Muhs/Scanpix Foto: Caro / Muhs/Scanpix

Titanicu uppumine 1912. aastal

1912. aasta 14. aprilli õhtul sõitis reisilaev Titanic, mis oli väidetavalt uppumiskindel, vastu jäämäge ning vajus pea kolm tundi hiljem põhja. Rohkem 2000-st pardalolijast pääses eluga vaid umbes 700.

Uudis tolle aja suurima reisilaeva uppumisest jõudis maailma ajalehekülgedele alles paar päeva hiljem. Laeva vrakk leiti 1985. aastal.

Titanic. Foto:
Titanic. Foto: Foto: Mary Evans Picture Library/Scanpix

Esimene mees kosmoses 1961. aastal

12. aprillil 1961. aastal sai vene kosmonaudist Juri Gagarinist esimene inimene, kes on sooritanud kosmoselennu. Vostok 1 startis Baikonuri kosmodroomilt, lend kestis üks tund ja 48 minutit.

Juri Gagarin Foto:
Juri Gagarin Foto: Foto: akg-images/Scanpix

Esimese maailmasõja vallandumine 1914. aastal

Tegemist oli esimese tõeliselt suure globaalse konfliktiga ajaloos. Sõda, kus osales 38 riiki, vallandus erinevatel põhjustel: suurriigid ihkasid endale suurimat mõjuvõimu, asumaid jne.

28. juunil 1914. aastal tappis Serbia salaorganisatsiooni liige Austria-Ungari troonipärija Franz Ferdinandi. Täpselt kuu aega hiljem kuulutas Austria-Ungari Serbiale sõja ning algas Esimene maailmasõda.

Sõjas sai surma üheksa miljonit sõdurit ja teadmata arvul tsiviilisikuid. Sõda lõppes neli aastat ja kolm kuud hiljem Compiegne’i vaherahuga.

Esimene maailmasõda. Saksa armee sõdurid. Foto:
Esimene maailmasõda. Saksa armee sõdurid. Foto: Foto: akg-images/Scanpix

Hiroshima ja Nagasaki pommitamine

6. augustil 1945. aastal heitis USA lennuk Enola Gay Hiroshimale tuumapommi Little Boy ehk väike poiss. Rohkem kui 400 000-st elanikust sai kohe surma 70 000. Kiiritustõve tõttu suri hiljem umbes 200 000.

Nagasakit tabas sama saatus juba kolm päeva hiljem, mil USA lennuk heitis neile tuumapommi Fat Man ehk paks mees. Oma purustusjõult oli Fat Man küll suurem kuid tänu mägisele maastikule oli hukkunuid õnneks vähem. Kohe sai surma 30 000 ning hiljem kiiritushaigustesse veidi üle 100 000.

Varemed Hiroshimas pärast tuumapommi. Foto:
Varemed Hiroshimas pärast tuumapommi. Foto: Foto: AKG Images / Scanpix

Allikas: History.com

Millised on sinu arvates ajaloo tähelepanuväärseimad sündmused?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles