Hilises eas isaks saav mees annab oma järeltulijatele geenimutatsioone edasi rohkem kui naine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Tänapäeval saadakse lapsevanemateks üha hilisemas eas. Sellega kaasnevalt võib oluliselt kasvada aga järeltulijatele edasi antavate geenimutatsioonide hulk,  mis kasvatab omakorda riski geneetiliste häirete tekkeks, kirjutab Novaator. 

Islandlaste mahukas geeniuuring keskendus de novo tüüpi mutatsioonile, mis tekib sugurakkudes või emaüsas arenevas embrüos. Teadusuuring kinnitas, et mehed annavad sellist tüüpi vigu oma järeltulijatele edasi märksa sagedamini kui naised.

«Spermide eelkäijaks olevad rakud jätkavad jagunemist terve eluea vältel ja selle käigus tekib paratamatult vigu. Naiste munarakud seda aga ei tee,» selgitas islandlaste geene uuriva ettevõtte deCODE Genetics tegevjuht Kari Stefansson ERR Novaatorile antud intervjuus.

Geeniteadlase sõnul annab 50-aastaselt isaks saav inimene oma järeltulijatele edasi umbes kaks korda rohkem mutatsioone kui 25-aastaselt – kokku umbes 75.

Loe mahukast geeniuuringust pikemalt ERR Novaatorist! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles