Nobeli keemiapreemia teenisid biokeemia revolutsionäärid

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nobeli keemiapreemia võitjad.
Nobeli keemiapreemia võitjad. Foto: Claudio Bresciani/TT/TT NEWS AGENCY/Scanpix

Selle aasta Nobeli keemiapreemia said Jacques Dubochet, Joachim Frank ja Richard Henderson krüoelektronmikroskoopia arendamise eest, mis võimaldab elusorganismidest pärit biomolekulide struktuuri kohe pärast nende külmutamist mikroskoopiliselt uurida.

Nobelistid on omamoodi biokeemia revolutsionäärid, sest varem kasutasid bioloogid meetodit, mis lasi vaid surnud kudesid uurida. Elektronmikroskoobi elektronkiir hävitab nimelt elus materjali. 

  • 1990. aastal õnnestus Hendersonil elektronmikroskoobi abil luua kolmedimensiooniline pilt aatomilises resolutsioonis. See läbimurre tõestas tehnoloogia potentsiaali.
  • Aastatel 1975-1986 arendas Frank meetodit, mis sulataks kahedimensioonilised elektronmikroskoobi abil tehtud pildid ühtseks kolmedimensioonilise struktuuri kujutiseks.
  • Dubochet proovis meetodit arendada vee lisamisega. Vesi aga aurustus elektronmikroskoobis, millest tulenevalt kukkus uuritav biomolekul kokku. 1980. aastal jõudis teadlane aga läbimurdeni – ta külmutas vee nii kiiresti, et see tahkus samasugusel kujul nagu ta oli vedelana ning biomolekulid säilitasid oma struktuuri.

Kes nad on?

Jacques Dubochet sündis 1942. aastal Šveitsis Aigle linnas. Dubochet on Šveitsi Lausanne'i ülikooli biofüüsika auprofessor.

Joachim Frank sündis 1940. aastal Saksamaal Siegenis. Frank on USA Columbia ülikooli biokeemia ja molekulaarse biofüüsika professor. 

Richard Henderson sündinud 1945. aastal Šotimaal Edinburgh'is. Henderson on Suurbritannia Cambridge'i ülikoolis molekulaarbioloogia programmijuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles