Superbakterite levikut ei saa aeglustada piiranguteta karjakasvatuses (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Christoph Sache / AFP / Scanpix

Ka siis, kui neid antibiootikume antakse kariloomadele, suudavad omandada bakterid resistentsuse, mis avaldub edaspidi ka inimesele määratud ravimite puhul, kirjutab ERR Novaator.

Üha tänavuse teadusuuringu järgi ei piisagi resistentsuse vältimiseks sellest, kui piirata inimeste antibiootikumiravi, vaid kindlasti on vaja piirata ka nende kasutamist karjakasvatuses.

Nüüd on Ameerika Ühendriikides Washingtoni linnas tegutseva haiguste dünaamika, ökonoomika ja poliitika keskuse teadlane Ramanan Laxminarayan koos kolleegidega avaldanud ajakirjas Science kolmepunktilise praktilise kava, kuidas piirata globaalselt antibiootikumikasutust karjakasvatuses nii, et sellest võiks olla ka tegelikku kasu.

Nad panevad esiteks ette, et maailma jõukamad riigid ja Hiina võtaksid endale kohustuse mitte anda oma kariloomadele rohkem antibiootikume, kui antakse maailmas keskmiselt. See meede vähendaks autorite sõnul antibiootikumide kasutust kariloomadel 2030. aastaks 60 protsendi võrra.

Laxminarayani ja kolleegide artikkel ilmus teadusajakirjas Science.

Loe lähemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles