Algab esimene ekspeditsioon Antarktikast lahtimurdunud hiiglaslikule jäämäele (1)

Eva-Lotta Kivi
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antarktika Larsen C šelfiliustikust eraldunud A68 jäämägi.
Antarktika Larsen C šelfiliustikust eraldunud A68 jäämägi. Foto: ESA/Copernikus Sentinel/BAS-A. Fleming

Juuli keskel Antarktika Larsen C šelfijääst lahti murdunud hiiglaslik jäämägi A-68 võttis hiljuti suuna avamerele. Rahvusvaheline teadlasterühm plaanib hiiglasliku jäämäe juurde tuleva aasta alguses esimese ekspeditsiooni korraldada. 

Hiiglaslik jäämägi on Saaremaast enam kui kaks korda suurem. Ekspeditsiooni eesmärgiks on uurida jäämäe alt vabanevat merepõhja. Varem on sarnaste ettevõtmiste käigus avastatud uusi liike, kirjutab BBC. 

Rahvusvahelist ekspeditsiooni, mis toimub loodetavasti juba tuleva aasta veebruaris, juhivad Suurbritannia teadlased. Retk viiakse läbi James Clark Rossi nimelise uurimislaevaga.

Tänu jäämäe A-68 lahti murdumisele ja liikumisele avamere poole, paljastub merepõhi, mis oli viimati jäävaba umbes 120 000 aastat tagasi. Piirkond on võetud juba Antarktika vete eluressursside kaitse komisjoni (CCAMLR) poolt kaitse alla.

Ekspeditsiooni ühe juhtivteadlase Katrin Linse sõnul on tõenäoline, et merepõhjast leitakse eluvorme, keda on varem nähtud Antarktika süvameres.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles