Eesti teadlased maailma keerulisima masina arendusel

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eduard Feldbachi laboris töötatakse välja materjale, millega luua kiirgusele ülimalt vastupidavaid optilisi materjale.
Eduard Feldbachi laboris töötatakse välja materjale, millega luua kiirgusele ülimalt vastupidavaid optilisi materjale. Foto: Margus Ansu

Postimees käis külas eesti füüsikutel, kes teevad kaasa maailma keerulisima masina ehitamises, sihiks ei midagi vähemat kui (suhteliselt) puhas ja piiramatu energia.

14. oktoobril ilmus Postimehe lisas AK ja veebis suur lugu «unistuste masinast» ITERist – tuumasünteesi reaktorist, mis toodaks vesiniku isotoopide deuteeriumi ja triitiumi tuumade liitmisel rohkem energiat, kui on vaja selle käimas hoidmiseks. Praegu seda alles ehitatakse ning arendatakse selle tööle panekuks vajalikke tehnilisi lahendusi.

Masina arenduses osaleb teadlasi 35 riigist. Euroopa Liidu ühe osana teeb kogu ettevõtmises kaasa ka kaks gruppi Tartu Ülikooli füüsikuid, kelle ülesanne on hinnata erakordsetes tingimustes tekkivate protsesside võimalikku mõju ja luua tuumasünteesireaktori jaoks uusi materjale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles