Küsimus ajaloost: milline on sõjaajaloo vanim kirjalikult jäädvustatud lahing?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thutmosis III kuju Kairos.
Thutmosis III kuju Kairos. Foto: Wikimedia Commons

Sõda kui niisugune on eksisteerinud meie planeedil väga pikka aega. Me teame paljude iidvanade lahingute kohta aga vaid üksikuid detaile ehk selged kirjalikud tõendid nende kohta puuduvad.  Milline on aga vanim korralikult jäädvustatud lahing? 

Sõjaajaloo vanim lahing, mille kohta on säilinud ja leitud selgeid ajaloolisi andmeid, toimus Edela-Aasias Levantis 15 sajandil eKr. Nime Megiddo kandev lahing sai maailmale teada tänu Egiptuse vaarao Thutmosis III isiklikule kroonikule Tjanenile. Mees kirjutas kõik oma isanda sõjakäigud hoolikalt üles.

Thutmosis soovis, et tema võimsad sõjasaavutused saaksid hiljem nikerdatud ka ühele Karnaki templi seintele. Viimast tehti Tjaneni üleskirjutuste põhjal. Just tänu nikerdustele templiseintel on meil kirjalikke andmeid Megiddo lahingu kohta.

Mis on templiseintel aga kirjas? Megiddo lahing toimus Thutmosis III 23. valitsemisaastal, kolmanda aastaaja esimese kuu 21. päeval. See, kuidas sobitada infot meie ajaarvamissüsteemi, on üsna keeruline. Ajaloolaste sõnul toimus ilmselt lahing aga aastal 1457, 1479 või 1482 eKr – ehk 15. sajandi teises pooles.

Levant. Foto:
Levant. Foto: Foto: Wikimedia Commons

Thutmosis III sai troonile ajal, kus Egiptus valitses suurt osa Levantist. Oma valitsusaja alguses tuli vaaraol silmitsi seista mitmete ülestõusudega Levanti piirkonnas.

Nagu paljud teised iidsed valitsejad, juhtis ka Thutmosis III sõjakäike ise. Megiddo oli üheks lahinguks ülestõusu ajal, kus Thutmosis III oli edukas.

Megiddo linn oli strateegiliselt väga hea koha peal, kontrollides iidset kaubateed (Via Maris) Egiptuse ja Mesopotaamia vahel.

Allikas: War History Online

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles