Stephen Hawkingi avalikustatud doktoritöö jooksutas Cambridge’i ülikooli veebilehe kokku

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Stephen Hawking.
Professor Stephen Hawking. Foto: Philip Toscano/PA Wire/PA Images/Scanpix

Huvi kuulsa füüsiku dissertatsiooni «Laieneva Universumi omadused» vastu on nii kõrge, et ülikooli veebileht ei suutnud selle avaldamisele järgnenud külastajatetulvale vastu pidada, kirjutab NPR.

23. oktoobril tegi Cambridge'i ülikool kuulsa füüsiku 1966. aastal valminud doktoritöö esmakordselt digitaalselt ligipääsetavaks ning juba sama päeva õhtuks oli seda alla tõmmatud enam kui 60 000 korda. Kuigi üles olid laetud nii 72 Mb suurused «kõrge resolutsiooniga» failid kui ka sellest poole väiksemad kompaktsed 36 Mb versioonid, oli selline internetiliiklus piisav, et veebileht ülekoormata ja allatõmbamine ajutiselt katkestada.

Kontekstiks – teiste populaarsemate dissertatsioonide vaadatavus jääb ligikaudu 100 allatõmbamise juurde kuus.

Aastakümneid Cambridge'i raamatukogus mereroheliste kaante vahel seisnud doktoritöö digitaliseerimine ja avalikustamine on osa ülikooli projektist, milles üritatakse toetada vaba ligipääsu teaduskirjandusele.

Kuna 100-leheküljelise doktoritöö kaanel seisab käsikirjas, et tööd tohib kopeerida vaid autori loaga, oli avalikustamiseks vajalik ka Hawkingi enda nõusolek.

«Oma doktoritöö avalikult ligipääsetavaks tegemisega loodan inspireerida inimesi üle maailma vaatama oma jalgadest kaugemale tähtede poole – mõtisklema meie koha üle Universumis. Kõigil inimestel maailmas peaks olema vaba ligipääs mitte ainult minu uuringutele, aga kõigi inimlikke teadmisi laiendanud teadlaste töödele,» põhjendas avalikustamist Hawking ise.

Enne avalikult kättesaadavaks tegemist maksis üks koopia ligi 75 eurot.

Professor Hawkingi doktoritööga saab lähemalt tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles